HET BROOD opent nieuwe vestiging in Linter.

Bakker die wilde stoppen, opent achtste winkel, met dank aan aanmoediging van dochter.

Bakkerij Het Brood, het concept van bakker Michel Vanderveken, blijft sterk scoren. In Linter ging pas de achtste winkel open, met tearoom.

Bakkerij ‘Het Brood’ van Michel Vanderveken en vrouw Dagmar, dochter Els en schoonzoon Seppe Abts als medezaakvoerders, is een ongeziene succesformule die blijft uitbreiden.

Michel was al een succesvol bakker in de Doelstraat in Hoegaarden, waar hij van 1987 tot 2012 aan de slag was en samen met zijn vrouw ‘Patisserie Michel’ uitbaatte. De zaak telde zeven werknemers.

Michel, nu 59, kwam in 2011 voor een moeilijke keuze te staan: “Stop ik ermee of doe ik iets anders?” Dochter Els moedigde haar vader aan de zaak uit te breiden, onder een groter concept, met een nieuwe naam. Die kwam er in 2011-2012 met ‘Bakkerij Het Brood’.

“Ik droomde er ooit van met een veertigtal werknemers aan de slag te kunnen, nu tel ik er 125, deeltijdse, flexies en studenten inbegrepen. Zelf bakken doe ik niet meer. De zaak aan de Doelstraat lieten we over aan dochter An en schoonzoon Sven Pairoux, maar maakt geen deel uit van ‘Bvba Bakkerij Het Brood’.”

Ambachtelijk

“Op industrieterrein Bleyveld in Hoegaarden beschikken we niet alleen over een grote bakkerij, een verbouwd industrieel pand dat in 2012 in gebruik genomen werd, maar sinds vorig jaar ook over een nieuwe stockageruimte tegenover de bakkerij, 700 vierkante meter groot. Intussen is dat gebouw ook al te klein.”

Michel gaat er prat op dat zijn bakkerij geen industriële is, maar absoluut een ambachtelijke. “Wij maken voor 95 procent alles zelf wat onze producten betreft”, vervolgt Michel.

“Onze achtste winkel, pas geopend in Orsmaal, is qua inrichting volledig ontworpen door dochter Els en schoonzoon Seppe. Het 375 m² grote complex omvat niet alleen een bakkerijgedeelte van 220 m², maar ook een tearoom, die momenteel omwille van corona gesloten blijft. De overige zeven winkels van ‘Bakkerij Het Brood’ bevinden zich in Heverlee, Kessel-Lo (2), Bunsbeek, Bost, Lubbeek en Landen. Alles binnen een straal van 20 kilometer.”

Taarten kleiner in coronatijd

De eerste dagen van de opening in Orsmaal was het een stormloop. De inwoners van Orsmaal zijn duidelijk blij dat er een warme bakker is in hun dorp. “Omwille van coronatijd is de grootte van een taart teruggeschroefd en bestemd voor vier of zes personen”, zegt Michel. In Orsmaal worden weliswaar geen taarten voor vier personen aangeboden. “De nieuwe eenpersoonstaart scoort bijzonder goed in coronatijd.”

Dagelijks worden meer dan 5.000 broden geproduceerd, naast immens veel gebak. Vakantie nemen is onbestaande voor Michel, werken is de boodschap.

Menu